Gliceryna.html

 
ca de en es fr it nl no pl pt ru ro fi sv tr vo


 

Gliceryna
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna (IUPAC):
propano-1,2,3-triol
Wzór sumaryczny C3H5(OH)3
Masa molowa 92,09382 g/mol
Wygląd Przezroczysta, oleista ciecz
Identyfikacja
Numer CAS 56-81-5
Niebezpieczeństwa
NFPA 704

1
1
0
Temperatura zapłonu 160°C (433,15 K)
Zwroty ryzyka R11
Zwroty bezpieczeństwa S2, S7, S16
Numer RTECS MA8050000
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25°C, 1000 hPa)

Gliceryna (ATC: A 06 AX 01) – popularna nazwa zwyczajowa glicerolu, którego prawidłowa nazwa chemiczna brzmi propanotriol. Jest to najprostszy alkohol trójwodorotlenowy (trihydroksylowy).

Gliceryna, jako dobry rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów, jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m.in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę. Prócz tego gliceryny używa się do produkcji materiałów wybuchowych (w procesie estryfikacji powstaje triazotan(V) glicerolu), a także w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym).

Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają reakcji hydrolizy do gliceryny i mydeł. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach.

edytuj Właściwości

edytuj Zastosowanie

  • w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym i skórzanym;
  • wykorzystywana jest do produkcji: materiałów wybuchowych, barwników, płynów hamulcowych i chłodniczych.
  • gliceryna znalazła zastosowanie jako dodatek do melasy przy paleniu shishy (fajki wodnej)

edytuj Spalanie

  1. Całkowite: 2C3H5(OH)3 + 7O2 -> 6CO2 + 8H2O.
  2. Półspalanie: C3H5(OH)3 + 2O2 -> 3CO + 4H2O.
  3. Niecałkowite: 2C3H5(OH)3 + O2 -> 6C + 8H2O.

edytuj Zobacz też

All Right Reserved © 2007, Designed by Stylish Blog.